• Na de moord op de topman van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth Group is er een media-hype ontstaan rond de verdachte, Luigi Mangione.
  • De publieke onvrede over hoge zorgkosten in de VS is groot, maar het probleem gaat verder dan zorgverzekeraars.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit waarom hij geen reden ziet om af te zien van beleggingen in zorgverzekeraars.

ANALYSE – Tragisch nieuws: Brian Thompson, topman van de verzekeringsdivisie van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth Group, werd eerder deze maand in New York van dichtbij doodgeschoten. De vermoedelijke dader werd na een paar dagen opgepakt.

Rond de 26-jarige verdachte, Luigi Mangione, is een media-hype ontstaan, maar een moordenaar is geen held.

De publieke woede heeft vooral te maken met de torenhoge zorgpremies in de Verenigde Staten, die al snel het drievoudige van die in Nederland bedragen. In vrijwel geen land ter wereld wordt een groter deel van het nationaal inkomen aan zorg besteed dan in de Verenigde Staten. Dat terwijl, vergeleken met Nederland bijvoorbeeld, de zorg er niet beter is en de bevolking jonger.

Hoge zorgkosten in de VS niet de schuld van zorgverzekeraars

Dat de zorgpremies in de Verenigde Staten zo hoog zijn, komt vooral doordat de daadwerkelijke zorgkosten er zo hoog zijn. Daar kunnen de zorgverzekeraars zelf niet eens zo veel aan doen, terwijl de publieke woede zich wel op hen richt.

Met een nieuw initiatief probeerde topbelegger Warren Buffett jaren geleden al iets te doen aan de hoge druk van zorggerelateerde kosten, iets wat Buffett wel vergelijkt met een lintworm. Een paar jaar later vertelde Buffett tegen die lintworm te hebben gestreden, maar dat de lintworm het gevecht gewonnen had (deze video duurt circa 5 minuten).

Over het algemeen genomen zijn beursgenoteerde zorgverzekeraars vanuit beleggingsperspectief heel interessante bedrijven. Ze zijn zelf amper kapitaalintensief en netwerkeffecten maken dat de lucratieve status quo doorgaans intact blijft. Bovendien betreft het een categorie aandelen die vaak goed presteert wanneer de rente stijgt of minder daalt dan verwacht, terwijl veel andere aandelen dan juist zwak presteren.

Zelf ben ik in bezit van aandelen UnitedHealth Group, Elevance Health, Centene en Humana, die zich op verschillende niches focussen. Zo richt UnitedHealth zich op private bedrijven en de werknemers ervan, Centene juist op onder- en onverzekerden. De aandelen van al deze verzekeraars staan recent zwaar onder druk, mogelijk ook omdat beleggers anticiperen op eventuele extra regelgeving.

De genoemde zorgverzekeraars beschouw ik onverminderd als sterke bedrijven die in een gespreide beleggingsportefeuille niet misstaan. De aandelen ervan - in het bijzonder UnitedHealth Group, Elevance Health en Centene - overweeg ik nadrukkelijk bij te kopen, ondanks de tragische aanleiding van de recente koersdalingen. 

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen UnitedHealth Group, Elevance Health, Centene en Humana.